• De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is zo hoog dat dit de kosten van het levensonderhoud voor veel Britten fors duurder maakt.
  • De vraag is of de Britse economie hierdoor in een recessie raakt en wat dat doet met het Britse pond.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt de uitdagingen waar het Verenigd Koninkrijk voor staat deze zomer.

ANALYSE – Volgens sommige onderzoeken slaat een op de vier Britten wel eens een maaltijd over omdat de kosten voor het levensonderhoud te snel gestegen zijn. Toch is de Bank of England bezig om de rente stevig te verhogen, in de hoop dat zo de stijging van de inflatie wordt omgebogen in een daling.

Is het een kwestie van tijd voordat Groot-Brittannië in een recessie terecht komt? En wat betekent dat voor het Britse pond?

Het Britse pond is ten opzichte van de euro flink in waarde gestegen gedurende het afgelopen anderhalf jaar. Dat is voor een groot deel te danken aan de Britse centrale bank. In vergelijking met andere centrale banken was die er als de kippen bij om in reactie op een stijgende inflatie al in 2021 te beginnen met het verhogen van de rente.

Achteraf gezien is dat initiatief een druppel op de gloeiende plaat. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk tikt waarschijnlijk binnenkort de 10 procent aan. Voorzitter Andrew Bailey van de Britse centrale bank wordt er dan ook van beschuldigd dat hij bij wijze van spreken in slaap gevallen zou zijn gevallen achter het stuur.

Een oplopende inflatie vormt in de valutawereld vaak een rugwind voor een munt. In de meeste gevallen lokt dat namelijk renteverhogingen uit bij de centrale bank, die de inflatie op een niveau van circa 2 procent probeert te houden.

De hogere rente maakt het aantrekkelijker om vermogen in de betreffende valuta aan te houden. In het geval van het pond is er echter meer aan de hand. De inflatie laait zo hoog op, dat het de economie dreigt te ontwrichten.

Leven in het Verenigd Koninkrijk wordt wel heel duur

De Loughborough-Universiteit becijferde onlangs dat een gemiddeld huishouden met twee kinderen maar liefst 400 pond per maand (omgerekend bijna 500 euro) meer kwijt is aan het levensonderhoud. Dat bedrag wijst erop dat Britse burgers nu al te maken hebben met een inflatie die in de buurt ligt van de 13 procent.

In veel huishoudens wordt de kachel regelmatig even uitgezet om zo de energiekosten in de hand te houden. De zomer kan dus ook aan de overkant van het Kanaal niet te snel komen.

Als huishoudens nauwelijks voldoende geld hebben voor levensmiddelen en energie, laat het zich uittekenen dat er voor andere zaken helemaal weinig overblijft. De pijn zit overigens niet alleen bij consumenten. Bedrijven hebben ook veel last van grote prijsstijgingen en personeelstekorten, zodat de kans op een recessie toeneemt.

Recessie-scenario zet centrale bank klem

In een recessie-scenario heeft de Britse centrale bank weinig ruimte meer om de rente volgens het huidige plan verder te verhogen. Dan is het maar te hopen dat de inflatie uit eigen beweging weer terugloopt.

Dat laatste zou overigens zomaar kunnen gebeuren, want achter het huidige hoge niveau gaat  een hele zwik tijdelijke ontwikkelingen schuil. Daarbij kan je denken aan aardgas- en olieschaarste als gevolg van sancties tegen Rusland en allerlei toeleveringsproblemen door lockdowns in Chinese (haven)steden.

Gaat de inflatie uit zichzelf dalen? Duikt de Britse economie over een paar maanden in een recessie? Of zorgt Brexit-onrust over Noord-Ierland voor een andere onverwachte wending?

Het is onmogelijk om met zekerheid uitspraken te doen over die prangende vragen. Een ding is wel zeker: het Britse pond gaat een hete, spannende zomer tegemoet.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.